søndag den 6. januar 2008

Lastfm - en netradio, der lærer din musiksmag at kende


Musik på internettet er efterhånden blevet en hel industri. Ikke kun download mod betaling, som eksempelvis iTunes tilbyder, men også gratis musik, hvor der vel at mærke er tale om lovlige numre af kendte kunsterne. Fidusen hedder netradio, hvor et projekt som Last.fm radiokanal, der kun spiller lige præcis den musik, du selv foretrækker.

Last.fm er både en internetradio og et musik websted, der udnytter den sociale udveksling af informationer, som er grundlæggende, når det gælder web 2.0 tankegangen.

LastFM er en side, hvor man kan møde andre der har samme musiksmag som en selv, få anbefalet musik, downloade musik gratis og meget mere! Last.fm er en krydsning mellem radio på internettet og et socialt netværksmedie, hvor brugerne kan kommunikere med ligesindede, blogge og udveksle anbefalinger.

»Ideen er, at alt, som har med musik at gøre, samles centralt, og at alle kan hente deres egen forsyning af både musik og anbefalinger,« siger Martin Stiksel, en af Last.fm ’s grundlæggere, til den britiske avis Guardian.

Man får mest ud af Last.fm ved at downloade og installere et program på sin computer - det giver vi dog ikke mulighed for her på 23 ting - men det anbefales at afprøve privat. Last.fm har dog også en browserbaseret afspiller. Last.fm baserer sine musikanbefalinger på, hvilke numre brugeren har hørt indtil videre. Det betyder, at jo mere musik en bruger lytter til, jo bedre bliver Last.fm til at finde frem til musik, som denne kan lide.

Konceptet hedder “scrobbling”. Det betyder, at Last.fm automatisk registrerer, hvilken musik du lytter til. Det gælder også oplysninger om musik, som ikke er radiostream fra Last.fm , men bliver afspillet på en computer eller iPod. Det kræver blot, at du installerer Last.fm - softwaren på din computer. I det hele taget fokuserer Last.fm på at være et musik-community på nettet og ikke kun en radiokanal.

Oplysningerne om brugernes musiksmag bruger Last.fm til at formidle forslag til musik, som radiotjenesten tror, du vil kunne lide. Og andre brugere vil også kunne finde din profil frem og eksempelvis lytte til radio baseret på din personlige musiksmag.

Som bruger har man mulighed for at lave personlige radiokanaler og playlists fra Last.fm’s musikbibliotek. Det der gør Last.fm interessant, er muligheden for at se, hvad andre, der kan lide de samme numre som dig, også kan lide. På den måde kan man finde ny inspiration.
Indtil videre har Last.fm scrobblet 65 millioner numre af 8 millioner kunstnere i over 200 forskellige lande.

PRISER: Filmbranchen har Oscar-statuetten, musikbranchen har Grammyen og internettet har Webby Awards. Webby Awards, der i år uddeles for 11. gang, kårer hvert år de bedste bedrifter på internettet. Eksempelvis i kategorien ’musik’ blev Last.fm kåret som årets bedste. Du kan se hele listen på webbyawards - people´s choice.

Sådan laver du en konto på Last.fm
For at oprette en konto på Last.fm skal du gøre følgende:


  • Gå ind på Last.fm
  • Klik på Sign Up and create a profile oppe i øverste højre hjørne.
  • Vælg et brugernavn (og tjek om det er ledigt ved at klikke på Check Availiability)
  • Skriv din e-mail adresse
  • Vælg et password
  • Gentag dit password
  • Og sæt et hak ud for You must accept the terms and conditions to continue signing up
  • Du behøver ikke at sige ja tak til deres nyhedsbrev
  • Klik på knappen nederst hvor der står Sign up and create your profile
  • Klik så på knappen hvor der står Take me to my profile (I'll grab it later)

Nu er du inde på dit Dashboard eller dit betjeningspanel.
Hvis du har lyst til at høre musik kan du klikke på linket, der hedder Listen to Radio (husk at tjekke, om lyden er slået til på din PC og sæt et par hovedtelefoner i den).

I tekstfeltet skriver du så navnet på en musiker eller en gruppe, du godt kan lide. Last.fm har brugere fra hele verden, så der er en del danske kunstnere på også. F.eks. kan man finde både Kashmir og Carpark North men også TV2, Shubidua og sågar Otto Brandenburg.
Du justerer lydstyrken til venstre i afspilleren (der er en lille skyder, man kan trække op og ned) og du kan pause afspilningen eller hoppe frem til det næste nummer.

Gode links:

Ingen kommentarer: