søndag den 21. oktober 2007

Hvad er RSS ?



Hvis du har det ligesom mig er du en flittig Internet-bruger, der har mindst 25-35 websteder, du gerne vil holde dig orienteret i for at se, om der er kommer nye artikler om de emner, du er optaget af.

Dette kan være ret tidskrævende, når man følger med i mange hjemmesider. Ofte har disse websider dog et nyhedsbrev man kan abonnere på via email.

Hvis man f.eks. følger med i nyhederne fra en bestemt hjemmeside eller blot ønsker at holde sig orienteret i nogle af sine bogmærker, vil man ofte være nødt til manuelt at gå ind på siden hver dag for at se efter nye opdateringer.

I dag har mange af disse websteder også et RSS Newsfeed – en nyhedskanal – man kan abonnere på og få overskrifter og korte resuméer af nye artikler på webstedet.

RSS er en XML-applikation, der gør det muligt at publicere lister af hyperlinks sammen med anden information eller såkaldte metadata, der hjælper læseren til at beslutte om de vil bruge linket.

Fidusen ved dette er, at det gør det muligt for din computer at besøge dine favoritwebsteder for at holde øje med om der er sket noget nyt.

Forskellen er til at få øje på – fra en situation, hvor du personligt skal besøge 25 eller 35 websteder hver dag for at holde øje med dette eller hint, kan du nu sætte din computer til at gøre det. Du er fri for at gå til webstederne og navigere frem til den side hvor der muligvis er noget nyt af interesse for dig.

Der er to gode steder hvor man tydeligt kan drage fordel af RSS:

  • Abonnér på rss-feeds: Hvis du tilmelder dig til at modtage RSS-feeds fra de websteder, der indeholder oplysninger, som du har brug for, vil det holde dig ajourført om nyheder og vigtige udviklinger og samtidig spare dig tid.
  • Brug rss på hjemmesider: Ved at konfigurere RSS-feeds fra bibliotekets egen hjemmeside kan man tilbyde brugerne en nem måde til at få de seneste oplysninger. Hvorfor? Faktisk er det RET simpelt. RSS giver faktisk brugeren muligheden for at holde øje med opdateringer af indhold på hjemmesiden uden at man hele tiden skal ud og se om der faktisk er sket opdateringer.

For at kunne læse rss-feeds på din computer skal du anvende en RSS-reader på din computer. Vi anvender her på 23ting "google-reader".

Har du lyst til at læse mere om RSS - og hvad teknikken dækker:
Rss på wikipedia
Herning Biblioteks side om RSS
IT-Borger.dk
Se video om RSS - Library 2.0 in 15 minutes a day

Ingen kommentarer: