mandag den 26. november 2007

Hvad er en wiki?

En helt unik chance

Denne uges "ting" giver alle jer deltagere, en helt unik chance for at give Region Nordjyllands biblioteker, nogle af de mest fyldige artikler i om biblioteker i Wikipedia. Sammen vil vi fylde informationer på artiklerne om vores biblioteker, og skabe en deltaljeret beskrivelse af vores biblioteker.
Vi er så mange deltagere, at det kun kan blive nogle helt fantastiske artikler. Alt dette ved hjælp af en wiki. Men først så lad os se på, hvad en wiki egenlig er.

De fleste af os kender wikis fra vores daglige arbejde, som f.ex Wikipedia
Wikis er dog ikke udelukkende lig Wikipedia. Definitionen af en wiki kunne eksempelvis lyde sådan:

”En samling websider skrevet i hypertekst,der alle kan besøges og redigeres af alle”

En wiki er altså et værktøj, der kan anvendes af alle til at udveksle og berige information og data. Wikis er også et socialt værktøj, idet brugere skriver/retter og tilføjer til hinandens artikler.
Selve navnet wiki stammer fra det hawaiianske ”Wiki wiki”, der betyder "med rivende hast", og vel egentlig er meget betegnede for den tilførsel og gennemstrømning af information, der findes i de hyppigt benyttede wikis.

Wikipedia er uden sammenligning den største og mest benyttede wiki overhovedet, men der findes mange andre wikis rundt om på internettet. Et par eksempler:

·
http://www.wetpaint.com/ er en samling af emnespecifikke wikis. Her finder man wikis inden for stort set alle emner. Synes man der mangler en wiki om et bestemt emne, kan man selv oprette en.

·
http://muppet.wikia.com er en seriøs og dækkende indførsel i Muppet Show-universet.

·
http://spademanns.wikia.com er lettere vanvittig men ikke desto mindre en wiki.

I en biblioteksfaglig sammenhæng har wikis især, de senere år vundet mere og mere indpas som et pålideligt referenceværktøj. Desværre er der ikke mange danske biblioteker/bibliotekarer, der medvirker til at berige og forøge indholdet på eksempelvis den danske Wikipedia.
I forbindelse med ”23 ting” kan vi især bruge wiki’en til at få biblioteksvæsenet i Region Nordjylland til at fremstå fyldigt og opdateret. Langt fra alle biblioteker i Danmark er på Wikipedia og endnu færre med fyldige artikler.
Så målet med denne uges opgave i ”23 ting” er at fylde information på regionens biblioteker.

Wikiens links
Når man læser artikler i wikis, vil der være links ligesom andre steder på internettet.
Blå links henviser (som alle andre steder på internettet), til hjemmesider eller eksisterende artikler. Røde links henviser derimod til artikler, der endnu ikke har noget indhold. Uanset om en artikel eksisterer eller ej, kan man ALTID ændre i den eller oprette den.






En god indikator for om et emne mangler er når en søgning i en vilkårlig wiki, resulterer i følgende resultat:



Får man en tom søgning som beskrevet ovenfor, kan man klikke på det røde link, hvilket starter et redigeringsvindue, og man er i gang med at tilføje indhold eller oprette en artikel i en wiki.



Før man opretter en artikel SKAL man dog ALTID undersøge, om der allerede findes en artikel om det samme emne.


OBS: Du skal være oprettet og logget på for at kunne redigere.

Når man skriver artikler
Wikipedia er en encyklopædi, og indeholder derfor udelukkende encyklopædiske artikler.
Det er et absolut og ufravigeligt krav, at du skriver ud fra et

neutralt synspunkt (NPOV i Wikipedia-jargon, dette står for Neutral Point of View).
Der er visse brugere af wikis, der er meget strikse og regelrette, og som man kan få indtrykket af er på nakken af én.
I sådanne tilfælde er det vigtigt at huske på, at det sjældent er dig personligt der er problemet, men blot at de har en meget præcis opfattelse af hvordan Wikipedia artikler skal se ud. Lad dig ikke skræmme væk, men tag diskussionen med vedkommende eller træk på skulderen og lad det være.

Frygt ikke

Der er intet at frygte og alt at vinde når man skriver. Når alle deltagere i 23 ting har tilføjet indhold til artikler om deres bibliotek, har vi højst sandsynligt en række artikler med en dybde og et indhold hvis lige ikke er set.

Og husk: der kan altid skrives mere. Det vigtigste er:

Skriv, skriv, skriv!

1 kommentar:

Birgitte sagde ...

hvordan udtales wiki og wikipedia?
Er det tilladt at udtale det på dansk, altså som det staves, når det er den danske wikipedia, man bruger?
Eller SKAL det udtales på engelsk?
(hawaii'anerne sagde nok ikke "waiki", eller hva'?)